Ne legyen gondod a karácsonyra. Mindent, amit most megrendelsz akár 2023.1.20-ig kicserélhetsz.

További infók

A kétsoros görkorcsolya olyan darab, amit a cipőre kell csatolni? Hasonló emlékeid vannak a kétsoros görkorikról? Vagy ahhoz a fiatalabb generációhoz tartozol, amely úgy véli, menő a retró? Így, vagy úgy, a kínálat nagyon bőséges és nem olyan egyszerű kiigazodni benne. Helyezkedj el kényelmesen, kapcsold be a biztonsági öved és készülj! Időutazásra viszünk, valódi időgéppel, méghozzá a kétsoros görkorcsolyák világába.

A Wikipedia szerint a kétsoros görkorcsolyát 1743-ban találták fel. Azóta kisebb-nagyobb mértékű népszerűségnek örvend ez a típus. A valódi fellendülést az hozta meg, mikor 1880-ban az USA-ban elkezdték a kétsoros görkorcsolyák tömeggyártását. Na, álljunk csak meg egy percre, ha a kétsoros görkorik többször is fénykorukat élték és most pedig retró számba mennek, hány alkalommal voltak már ilyen helyzetben?

Korcsolyázási stílusok

Elég volt a történelemből. Nézzük a mai helyzetet. A kétsoros görkorcsolyán való korcsolyázást két fő kategóriára oszthatjuk, a beltéren és kültéren való korcsolyázásra.

Korcsolyázás beltéren

A beltéri korcsolyázásra főként az amerikai stílus jellemző, az ún. ringekben. Ezek speciális felülettel rendelkeznek és olyan módon működnek, mint a már ismert nyilvános korcsolyázás, vagy a roller diszkó. Az európai edzőtermekből ismert parkettákhoz képest ez a fajta felület más és a kemény kerekek különösen jól működnek rajta. Az „indoor“ korcsolyázás következő ága a roller debry. Kontakt sportág, amely leginkább az USA-ban terjedt el, de Európa szerte is egyre több ilyen csapat jön létre. Mi titkon reméljük, hogy a közeljövőben nálunk is egyre több ilyen csapat jön majd létre. Amennyiben nem hallottál még a Roller Derbyről, ez egy kontakt sportág, melyben főként nők mérkőznek meg kétsoros görkorcsolyán. Hogy képet kapj erről a sportról, nézd meg a csatolt videót:

Korcsolyázás kültéren

Mivel nálunk sem a görkoris disco (roller disco), sem a roller derby nem terjedt el, sokkal népszerűbb és gyakoribb a kültéri vagy „outdoor“ görkorcsolyázás. A korcsolyákra jellemző a puhább kerék, mely keménysége körülbelül 76-80A. Ez a keménység még alacsonyabb, mint amit az inline korcsolyáknál megszokhattál. A kétsoros korcsolyák kerekei szélesebbek, mint az inline korcsolyáké, ezért sokkal igényesebbek is a felszín minőségére , ennél fogva az aszfalton való korcsolyázáshoz elengedhetetlen az alacsonyabb szintű keménység.

Dva páry dvojradových outdoor korčúľ


Korcsolyázás a skateparkban

A skatepark már régóta nem csak a gördeszkásoké, freestyle rollereseké és az inline korcsolyásoké. A skateparkban ugyanolyan jól lehet kétsoros görkorcsolyával is közlekedni. Az alacsonyabb és a magasabb cipővel rendelkező modellek is egyaránt alkalmasak erre a célra. Ideálisabb azonban olyan jobb minőségű modelleket használni, melyek a túlzott terhelést is kibírják. A legtöbb korcsolya még grindblockokkal is felszerelhető, melynek köszönhetően több trükk kiviteleze sokkal könnyebb lesz.

Jazdec na dvojradových korčuliach v skateparku


A kétsoros korcsolyák típusai

Az, hogy milyen korcsolyamodellt választasz elsősorban a korcsolyázás stílusától függ. A stílus határozza meg például, hogy mennyire kell strapabírónak lennie a korcsolyának és így tovább. Egyes típusokat viszont természetesen több korcsolyázási stílusra is használhatsz.
Néha elég csak a kerekek típusát kell kicserélni. A kétsoros korcsolyákat leggyakrabban a cipő típusa alapján osztják fel, mégpedig magasabb műkorcsolyás cipősre és alacsony, úgynevezett tornacipősre.

Magasabb / műkorcsolyás cipővel

A magasabb műkorcsolyacipő ügyesebbé teszi a korcsolyát. Az egész elölre dől. Emiatt könnyebb az irányítás. Ez a típus használható szabadidős korcsolyázáshoz, tánctrükkök, táncos trükkök gyakorlásához, de akár még a skateparkban is. A cipő magasabb szabása még nagyobb stabilitást biztosít a bokának.

Alacsonyabb / tornacipővel

Annak köszönhetően, hogy a kétsoros korcsolyák esetében két sorban vannak a kerekek elhelyezve, a boka megtámasztása nem olyan kritikus, mint az inline korcsolyák esetében. Ráadásul a korcsolya még stabilabb is az alacsonyabb cipővel. Ez teszi őket a szabadidős korcsolyázáshoz ideális modellé. A tornacipős típusok a skateparkokban is sok rajongóra tettek szert, s még a rollerderbysek körében is elterjedt.


A kétsoros korcsolyák márkái

Kétsoros görkorcsolya kínálatunk gyakorlatilag folyamatosan növekszik és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legjobb minőségű korcsolyák mellett, megfizethető árú görkorcsolyákat is kínáljunk, hogy bárki számára elérhetővé tegyük ezt a nagyszerű sportot. Itt a rövid áttekintése annak, amit jelenleg a görkorcsolya piacon találhatsz.


Chaya

Chaya_logo

A Chaya márka a német Powerslide család terméke. A Chaya kiváló minőségű kétsoros görkorcsolyákat készít, prémium minőségben. Kínálatuk bőséges, a műkorcsolyacipővel ellátott lifestyle korcsolyákon keresztül az alacsony cipős szabadidős korcsolyázásra vagy különböző trükkök bemutatására alkalmas modelleken át, egészen a roller derby-re alkalmas modellekig.


Playlife

playlife

A Playlife a következő a már jól ismert Powerslide család márkái közül. Korcsolyáik fő jellemzője: jó minőség, megfizethető áron. Ha most kezded a korcsolyázást kétsoros görkorcsolyán, ideális választás lehet a számodra.


Riedell

riedell-skates-logo

A Reidell olyan amerikai gyártó, aki a korcsolyái nagyrészét kézzel készíti. Természetesen prémium minőségben. Sok modell beltéri korcsolyázásra alkalmas kerekekkel ellátott (mivel amerikai márkáról van szó), ezért azok nem ideálisak szabadtéri használatra. Kiváló, vagy ha jobban tetszik a legjobb kétsoros korcsolyákról van szó. Választásnál ne felejtsd el figyelembe venni, hogy milyenek a kerekek.


Moxi

moxi-logo

A Moxi márkát az amerikai Riedell gyártja. A csúcsminőséget képviseli. A kétsoros korcsolyák közül az elérhető, legdrágább modellek közé tartozik. Egyértelműen ez a legjobb választás, ha a legkiemelkedőbb minőségű, stílusos, műkorcsolyacipős, kétsoros görkorcsolyára vágysz.


Sure Grip

logo-suregrip

A Sure Grip Skate co a következő amerikai márka. Jelen volt az első poliuretánból készült kerék megalkotásánál. Ajánlatukban főként extra minőségű roller derby korcsolyákat találunk, de gyártanak Moxi Skates stílusú kétsoros korcsolyákat is, elérhetőbb áron. Magától értetődő a sok nagyszerű és stílusos kiegészítő is.


Rookie Roller skates

Screen Shot 2016-11-25 at 23.38.43

Senki nem ért úgy a retróhoz, mint a Rookie. Ha valódi retró kétsoros korcsolyára vágysz, stílusos dizájnnal, elfogadható áron, akkor a Rookie a megfelelő választás.


Impala Roller skates

Az Impala Rollerskates egy olyan ausztrál márka, amely a kétsoros korcsolyák gazdag történelme előtt tiszteleg. A kínálatuk megfelel a legfrissebb stílus- és színtrendeknek, hogy a barátnőiddel együtt korcsolyázva a lehető legjobban érezhesd magad. Az Impala Rollerskates a leginspirálóbb női korisokkal dolgozik együtt és biztosak vagyunk benne, hogy téged is ugyanúgy inspirálni fognak.


Rio Roller

A Rio Roller egy angol márka, amely az időtlen és modern designjáról lett híres. A kétsoros korcsolyáiban a jó minőségű korcsolyát kombinálja az elérhető árral. Több, mint 30 éve van a piacon, s a jelenlegi kínálatban mindig több, mint 20 különböző korcsolyamodell található.


Jackson Rollerskates

A Jackson kétsoros korcsolyák inkább a Roller Derby játékosok körében ismertebbek. A 2020-as szezonban az amerikai gyártó bemutatta első kétsoros műkorcsolyacipőjét is és így elég komoly konkurensévé vált a Moxinak minőség terén.


Nos, sikerült döntened, hogy melyik kétsoros korcsolyát válaszd, vagy van még további kérdésed? Ne habozz kapcsolatba lépni velünk, vagy kommentet írni. A teljes kínálatunkat megtalálod a Spineo.hu webáruház oldalán is.


… és ne felejts el minket követni az Instagramon