Kormányrúd

Kormányrúd

A freestyle robogók kormánya formájukban, anyagukban, a villával való kompatibilitásukban és méretükben különbözik.

A legelterjedtebb kormányforma az Y vagy a T. Mindegyik forma más-más felhasználást szolgál, akár a skateparkban, akár az utcán. A formakülönbség például kényelmessé tesz néhány trükköt, vagyis bárhol könnyedén megfoghatod a T kormányt, az Y-nall viszont már nehezebb. A T kormány szélesebb lehet, mint Y, de ez nem szabály. A kormányok gyártásához alumíniumot, acélt vagy titánt használnak. Az alumínium kormány könnyű, de kevésbé tartós, többnyire IHC kompresszióval használják és Y alakúak. Az acél kormány erős, tartós, de nehéz, főleg SCS és HIC rendszerekkel használják. Lehetnek Y vagy T. A titán kormány könnyű, erős, de drágább, SCS és HIC kompresszióval is használható, Y és T alakban kapható.

A villával való kompatibilitást illetően figyelni kell arra, hogy a kormány szabványos (külső átmérő kb. 32 mm) vagy túlméretezett (külső átmérő kb. 35 mm). A szabványos kormányok főként IHC és SCS kompressziót használnak, a túlméretezetteknél pedig HIC és SCS. Megtudhatod, hogy a kormány kompatibilis-e az SCS-vel vagy a klasszikus zárral, ha keres egy bevágást az alsó végén. Ha megvannak, akkor aljzattal is használhatjuk és ha adaptert (fém betétet, ami kitölti a bevágást és így megszünteti) helyezzük beléjük, akkor SCS foglalattal is használhatjuk. Ha viszont nincs bevágásuk, akkor csak az SCS aljzattal használhatók.

Kiválasztáskor azt javasoljuk, hogy a gurulási stílusodnak megfelelő, ajánlott magasságú és szélességű kormányt válassz, és ügyelj arra, hogy illeszkedjen a roller többi alkatrészéhez.

Ethic Trianon T 720 Black
Ethic Tenacity T 670 Black
Addict Bar Titanium Shredder MKII
  • -25%
Root Oversized Pro Scooter T-Bar
  • -25%
Root Oversized XL Pro Scooter T-Bar
  • -13%
Striker Benj No Limit Scooter Bar 670
Ethic Dryade Alu Bars 670 Blue
  • -17%
Striker Lux Alu Pro Scooter Bar
Triad Launder OS Butted Chromoly Bar
Longway Hammer T Pro Scooter Bar
Longway Long John Pro Scooter Bar
Ethic Deildegast 720 Flat Black
Ethic Almasty V2 670 Raw
  • -31%
Ethic Dynasty V2 670 Polished
Ethic Dynasty V2 620 Transparent Black