A skateboardozás az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A növekvő közkedveltségét igazolja az is, hogy besorolták az olimpiai játékok közé. Hogyan tájékozódjunk a megfelelő skateboard kiválasztásánál, hogy ennek a nagyszerű sportnak a kezdete a lehető legjobb legyen? Van pár tippünk a számodra, amelyek egész biztos a segítségedre lesznek a skateboardos pályafutásod megkezdésében.

1. A megfelelő üzlet kiválasztása

Válassz olyat üzletet, amely akciósportokra és jobb minőségű márkák eladására specializálódott. A legnagyobb valószínűséggel jó szaktanácsadásban részesülsz és minőségi skateboarddal végzel. Mindennek ellenére, ha mégis inkább spórolni szeretnél, lehetséges, hogy előbb, vagy utóbb úgyis az adott üzletben kötsz majd ki (ha addig a nem minőségi skateboard nem tántorít el). Nem utolsó sorban a legnagyobb előny az lesz, hogy elérhető számodra a szervíz és  a pótalkatrészek széles választéka, amikor csak szükséged lesz rá.

2. Komplett skateboard, vagy különálló darabok

Mint kezdő, dilemma előtt állsz. Skateboardot venni különálló részenként, vagy teljes egészében  egy kompletként. Részenkénti vásárlás esetén az ár a duplájára emelkedhet és valamely  komponensek lehetséges, hogy minőségibbek lesznek. Megbízható márkától való teljes komplet vásárlásával semmit sem ronthatsz el és ezáltal a gyártó leveszi a válladról a skateboard összeállításának terhét (kattins a skateboardok teljes kínálatáért).

3. Deszka és a nagysága

A deszka egy a skateboard legfontosabb részei közül. Közvetlen kontaktusban van a lábaiddal és  ez látszódik a legjobban a teljes kompletből, s ezért a konkrét design kiválasztása extra szórakozás lehet.

A deszkák többsége hétrétegű juharfából készült, amelyet ragasztó tart össze és magas nyomás alatt préselik.

A skateboard deszkájának nagysága eltér a használati preferenciáktól és a növekedéstől függően. A deszka megfelelő nagyságát oldani fogod a komplett skate, de a szimpla deszka kiválasztásánál is. Ha átlagos termetű kezdő felnőtt vagy, valószínű, hogy 8 – 8.25  hüvelyk széles deszka lesz a megfelelő a számodra. Ha netán kisebb termetű vagy, a kisebb  szélességű deszkák és kompletek közt keresgélj, mint például 7.75 hüvelyk, viszont ha inkább a megtermettebb skateboardosok közé tartozol, akkor mindenképp nagyobbat válassz.

Tinédzserek számára történő választáskor ugyanaz érvényes, ami a kisebb termetű felnőttek  esetében. 7.75 hüvelyk körüli szélességgel rendelkező skateboard abszolút elegendő lesz.

Kisebb ambiciózusos gyermekek számára természetesen találsz a kínálatunkban olyan skateboardokat is, melyek mérete megközelíti a 7 hüvelyket.

Esetleg segítséget nyújthat ez a kezdőknek szánt Dwindle mérettáblázat is.

Tipp: Ha nem tudsz dönteni, ne vesztegesd az időd az apró részleteken való agyalással. Egy bizonyos időbe beletelik, míg megszerzed azt a szükséges skillt, amely segítségével megfeleően választasz majd.

4. Kerekek

Az utcára szánt kerekek legfőképpen kisebbek. Könnyebben irányíthatóak és fürgébbek. Ezzel ellentétben a skateparkban a rámpákon nagyobb kerekeket használnak, pl. 54-60mm nagyságút. Ezeknek köszönhetően nagyobb sebességre teszel szert az ugrásokhoz és a trükkök kivitelezéséhez.

A kerekek keménysége egy külön fejezetet igényel. A keményebb kerekek (101A) könnyebben fognak csúszni. Ez nem biztos, hogy minden szituációban jól jön, viszont új trükkök/ugrás tanulásánál, esetleg becsapódásnál segíthet. Keményebb kerekekkel szintén könnyebb lesz a slide, ami hasznos lehet, ha dombról lefelé gurulsz.

A 99A keménységű kerekek nem sokkal puhábbak, mint a 101A keménységűek, s a slide kezdése valamivel nehezebb lesz. Összegezve – a puhább kerekek kényelmesebbek az átlagos használathoz, ráadásul nehezebb velük a slide, amely kezdők számára néha nehézkes lehet. A skateboardodat felszerelheted teljesen puha cruiser kerekekkel is, viszont a trükkök nem lesznek teljesen az igaziak. A deck magasságát lehetséges, hogy meg fog kelleni növelni alátétek segítségével – riserekkel (skateboardra való kerekek teljes kínálata).

5. Csapágyak

A csapágyak vitatott témának számítanak. Sok közülük ABEC normával jelölt, melyet a gyártók többsége a mai napig előnyben részesít. Viszont az ABEC nem minden és csak a belül lévő golyók megmunkálásának pontosságát jelöli. Vannak a piacon olyan márkák is, amelyek az ABEC normát már elhagyták. Rövid ajánlásunk annyi lenne, hogy ha márkás boardot vásárolsz, ne foglalkozz a csapágyakkal. Nem ezen fog múlni a technikád fejlődése, s nem ez fog állni az előrelépésed útjában.

6. Griptape

A griptapek többsége eléggé hasonlít egymásra. Az elején jelentős mértékben nem szükséges oldanod. Ha kompletet raksz össze, koncentrálj az ismertebb márkákra, mint pl. a Jessup.

7. Truckok

A truckok nagyságát illetően többnyire meg van adva, hogy milyen méretű deszkához használhatóak. Nem lehetnek túl szűkek, mert akkor nem jó velük fordulni és ez fordítva is igaz, nem lehetnek túl szélesek, mert akkor rálépnél a kerékre (skateboardhoz való kiegészítők teljes kínálata).

Reméljük, hogy tudtunk neked az alapokkal segíteni. Már csak egy dolog van hátra, kiválasztani a megfelelő skateboardot és útrakelni vele. Kattints a fenti bannerre és lépj át az e-shopunkra, ahol a skateboardok széles választéka fogad téged.