Villa

Villa

A freestyle rollervillák főként az egész rollert összetartó kompresszió típusától és a kerékkel való kompatibilitástól függően különböznek. Szinte minden villa alumíniumból készül, és 8STD és 12STD néven is hivatkozhatunk rájuk. A legtöbb esetben a villa 8STD, ami azt jelenti, hogy 8 mm-es tengelyfurattal rendelkezik, és 8 mm-es tengelyt is használ. Előfordulhat azonban, hogy néhány magasabb és erősebb roller a 12STD rendszert fogja használni, ami azt jelenti, hogy a tengely 12 mm-es, ezért a keréknek 12STD-snek kell lennie. A kompresszió többféle típusa létezik, és a leggyakrabban használt a csavaros kompresszió, az IHC, az ICS-10, a HIC és az SCS.

Az alacsonyabb és kisebb rollerek menetes kompresszióval is felszerelhetők, ami azt jelenti, hogy az egész villa egy nagy menet, és ebben az esetben a kompressziót egy nagy anya hozza létre. Ilyen villát különösen ritkán találni, ezért ha már van menetes villád, és szeretnél még egyet, győződj meg arról, hogy a többi, másfajta kompressziós alkatrésszel is kompatibilis.

Az IHC villákat főleg a skatepark készletekben használják, mivel főleg könnyűek. A kompresszió itt egy alátétnek (magas alátétnek a magasság mentén futó bevágással), egy kupaknak és egy nyomócsavarnak köszönhetően jön létre, amelyet közvetlenül a villába húznak (a villának beépített menete van a testben). Ennél a típusnál klasszikus hüvelyt használnak a kormánynak a villához való rögzítésére. Az IHC villák kisebb átmérőjű kormánnyal kompatibilisek (szabvány).

A HIC és SCS villákat gyakran egy termékben kombinálják, mivel azonos átmérőjűek (túlméretesek), de a kompressziós módban különböznek. A HIC rendszer felépítése megegyezik az IHC-vel, csak annyi a különbség, hogy a HIC villa vastagabb, ezért kompatibilis acél és titán kormánnyal. Az SCS rendszer nem használ alátétet, hanem közvetlenül a villára helyezik az SCS hüvelyt, amely ezután nyomást hoz létre a kupakkal. Az SCS és HIC villák erősebbek, de gyakran nehezebbek.

Az ICS-10 villákat jelenleg főleg az Ethic gyártja. A rendszer abból áll, hogy a villában nincs menet, hanem egy speciális, alulról behelyezett csavart használnak, amely közvetlenül a kormányba van csavarva, amelybe beépített ICS van. A villa ilyen kormány nélkül is használható, de ugyanazt a rendszert kell használni, mint az IHC-nél, de a nyomócsavart alulról helyezzük be, és csavarjuk rá az anyát az alátét tetejére.

A villa kiválasztásakor javasoljuk, hogy ügyelj a kompresszióra (amit keresel, és amit a többi alkatrészed igényel) és a kerék kompatibilitására (szélesség, átmérő, tengelyméret).

Oath Spinal SCS/HIC Fork
  • -60%
Grit Chromoly IHC Black
Ethic Legion V2 Fork SCS
Striker Gravis SCS / HIC Pro Scooter Fork
Fuzion Paradox Fork SCS/HIC
  • -30%
Blunt Diamond Fork IHC
Blazer Pro Altus HIC Fork
  • -38%
Oath Shadow IHC Fork
  • -40%
UrbanArtt Anvil SCS/HIC Fork 30mm
Ethic Heracles Fork SCS
Nitro Circus RW Signature Fork
Prime Michlik Fork
Prime Bouzid Fork
Prime Vortex 12STD