Hogyan vágjunk bele a fingerboardingba?

Hogyan vágjunk bele a fingerboardingba?

Akár azért szeretnéd elkezdeni a fingerboardozást, mert néha unatkozol, vagy egyszerűen csak úgy gondolod, hogy nagyszerű stresszoldó játék lehet, ebben a cikkben végigvezetünk téged az összes fingerboard alapon, melyekkel az elején találkozhatsz.

Az első fingerboard kiválasztása

Az első fingerboard nem szükséges, hogy extrán drága legyen. Kezdhetsz akár az egyszerű Tech-Deckel is. Az amerikai gyártó olyan egyszerű, műanyag fingerboardok gyártásával lett híres, melyek olcsók és ennek köszönhetően remek ugródeszkának számít.

A jobb minőségű lehetőség a fa fingerboard. Számos modell közül választhatsz 8900Ft-tól kezdődően. Néhány már összeszerelt, némelyiket pedig össze kell rakni, ami szintén egy kellemes bónusz lehet. A Tech-Deck-től eltérően a fából készült fingerboardok reszoponzívabb deszkával, kellemesebb tapintású griptape-el rendelkeznek, s ráadásként a kerekek CNC csapágyakkal is fel vannak szerelve. A legdrágább fából készült fingerboardok még poliuretán kerekekkel is el vannak látva. A fingerboard kiválasztásának részletes paramétereiről szóló cikket későbbre tartogatjuk.

Megvan az első fingerboardod, most hogyan tovább?

Ha már össze van szerelve a fingerboardod, nincs miért aggódnod, el is kezdhetsz gyakorolni. Abban az esetben, ha össze kell szerelned a fingerboardot, ne feledkezz meg néhány részletről, mint például:

  • A truckok megfelelő orientációjáról
  • Arról, hogy először a griptapet ragasztjuk és azon keresztül tesszük fel a csavarokat, amelyek megfogják a truckokat
  • A kerekek olyan mértékű behúzása, hogy azok szabadon foroghassanak
  • A behúzás időnkénti ellenőrzése, hogy ne veszítsd el az egyes részeket

Most van itt az ideje annak, hogy elkezdd az első trükkök gyakorlását. A Youtube-on biztosan rengeteg különböző videót találsz. A mi kedvenc videóinkat berakjuk ide neked.

A legalapvetőbb fingerboard trükk – Shuvit

A fingerboard egyszerű, 180 fokos elforgatásáról van szó. Shuvit közben az ujjaid alapérzékelését edzed. Amint elsajátítottad a Shuvitot, megpróbálhatod egy enyhe ugrással kiegészíteni és kipróbálhatod a trükk következő szintjét – a Pop Shuvitot.

Ollie

Mint trükk, teljesen átlagosan működik, de nem is ez a legegyszerűbb. Amint elbírsz az Ollie-val, kapuk nyílnak meg előtted a trükkök hatalmas választéka előtt. Ollie-val ráugorhatsz különböző akadályokra és slideolhatsz. Variálhatod a trükköket a “manual” által, ahol az első, vagy a hátsó kerekekre érkezel, majd folytathatod a gurulást.

Akadályok

Elsajátítottad az Ollie-t, itt az ideje, hogy egy magasabb szintre lépj. Ollie-nak köszönhetően gyakorlatilag bármire fel tudsz majd ugrani, így kipróbálhatod a slideot az oszlopokon, különböző széleken, manualt a boxokon és még hasonlókat. Tehát már az első vásárlásnál elgondolkodhatsz a fingerboard akadály választásán is.

Kickflip

A Kickflip a legmenőbb a fingerboard trükkök között. Aki még nem találkozott a fingerboardozással, az el fog ámulni a Kickflip-től. Gyakorlásához egyenesen mellékelünk neked egy videót is.