Görkorival a Balaton körül?

Görkorival a Balaton körül?

Kerékpárral megtetted már, de újabb kihívásokra vágysz, mindemellett pedig nem idegenkedsz a többi “kerekes” sporttól? És itt most nem az autó-és motorversenyekre gondolunk.  Szeretsz görkorizni, rollerezni vagy gördeszkázni és közvetlen közelről szeretnéd felfedezni a Balaton partvonalát? Akkor járd be a Balatoni kerékpárutat, de ezúttal válassz más közlekedési módot kedvenc bringád helyett. :B

Forrás: Balatontipp.hu – Győrffy Árpád

Mivel nem erősségem a módszeres és részletes útvonal tervezés, a feljebb látható térképet a balatontipp.hu oldalán találod. A cikk szerzője rengeteg hasznos információval látja el a kirándulókat. Amennyiben kerékpárral vágnál neki a távnak, mindenképpen ajánlom az írásait. Ezekben nagy részletességgel írja le a körút egyes részeit, így most csak nagyvonalakban foglalnám össze a lényeget. A Balatoni bringakör nagyjából 200 km hosszú (attól függően, mi mindent szeretnél felfedezni, melyik úton mész) és a tó partját követi. Főként az északi részen kiépített kerékpárút alkotja, a déli turista központokban azonban továbbra is jellemző, hogy a települések utcáin halad át. Mindenki felveheti a saját tempóját, viszont ha többnapos kiruccanást tervezel, nem árt előre szállást foglalni, mert a nyári hónapokban csekély az ajánlat azonnal szabad szobákból. 

Felszerelés:Powerslide Swell, Giro sisak, Rollerblade hátizsák

Elsőként fontos tisztában lenned a saját képességeiddel. Olyan útitervet készíts, amit képes leszel teljesíteni, kezdőként válassz egyszerűbb és rövidebb távokat. Kisebb felkészüléssel és a megfelelő korival a kezdők egy pihenővel nagyjából 2×15 km-t tudnak megtenni, a haladók 2×30- at, a görkori mágusai pedig akár a teljes távot lenyomják egy nap alatt. A felszerelés alapköve természetesen a görkorcsolya, amit mindig a képességeidhez és a célhoz mérten válassz ki. Középhosszú távokhoz tökéletes választás egy fitnessz kori, webáruházunk teljes kínálatát itt találod. Három gyártó sorakoztat fel a kategóriában csúcsminőségű modelleket: a Rollerblade, a Powerslide és a K2. A négykerekű modellekből a legtöbbet a K2 kínálja, a 2019-es kollekciót megtalálod ebben a cikkben. A fotón látható modell egy Powerslide Swell Bright Crimson, mely számomra szerelem volt első látásra. A saját egyéniségedhez passzoló színt könnyedén kiválaszthatod itt. 

Powerslide Race Attack

Mivel az útvonal közutakon is halad keresztül, a megfelelő védelem fokozottan fontos. Mindenképpen klasszikus sportsisakot, ne bukót válassz. Nem kell viszont külön görkoris sisakot vásárolnod, a kerékpáros sisakod is tökéletesen megfelel a célnak. A könyök-és térdvédő szabadon választható, ha viszont hajlamos vagy az esésre kisebb sebességnél is, a tenyér és csuklóvédő elengedhetetlen. 

Peter Sagan Ride 100% szemüveg

Ha már megvédtük a koponyánkat és a végtagjainkat, nem feledkezhetünk meg a szemünkről sem. A sportszemüveg kialakítása miatt veri a klasszikus divatszemüvegeket, hiszen sokkal jobban illeszkedik az arcra, és többnyire csúszásmentes anyagból készül. Jómagam csupán egy, illetve egészen pontosan több olcsóbb típusú Uvex szemüveget használok, és az időjárásnak megfelelően cserélgetem a sötétebb és világosabb lencséket. Kínálatukban viszont a Colorvision funkcióval ellátott fotokromatikus lencsék is helyet kapnak. Ez annyit jelent, hogy a lencse a fény mennyiségétől függően sötétedik illetve világosodik, hogy viselőjének a legjobb látási kontrasztot biztosítsa. Az önsötétedő lencséket megtalálod a Rudy Project kínálatában is.

Rollerblade hátizsák, GU energia zselé, Camelbak Podium palack

A megfelelő folyadék-és tápanyagbevitel mindig nagyon fontos. Ha olyan palackot keresel, ami jól zár és tökéletesen illeszkedik a kezedbe válassz egy színt a Camelbak Podium palettájából.Ha pedig villámgyors energiapótlásra van szükséged, a GU zselék alábbi ízeiből szemezgethetsz: Caramel macchiato, Mentolos csoki, Sós karamella, Vanília, Espresso, Feketeszeder, Narancs és mandarin, Banán-eper, Erdei gyümölcs, Citrom-lime.

A görkoris hátizsák megosztó a korcsolyázók körében, hiszen van, aki nem szeret súllyal a hátán gurulni. Viszont ha a kirándulás során szeretnél nézelődni is, esetleg strandolni vagy mondjuk meglátogatnád a Keszthelyi kastélyt, imádni fogod praktikussága miatt. Könnyedén elfér benne egy váltóruha, 1-2 palack víz, egy pár cipő, törölköző és egyéb apróságok, a külsejére pedig ráerősítheted a görkorcsolyákat és a sisakot is. Amit még nem árt becsomagolni a kirándulásra, és tuti elfér a hátizsákban, az néhány pótkerék, illetve egy imbuszkulcs a szervizeléshez és … indulhatunk is. 

Remélem, kedvet kaptál egy görkoris kiránduláshoz és a felszerelésed is ki tudod pótolni kínálatunkból. Ami pedig a saját tapasztalataimat illeti, jómagam a teljes távot 5 napra osztottam, az első napon a Tihanyi apátságtól indultam. A lejtő eléggé húzós, a fékezni kevésbé tudó embereknek nem ajánlatos egyedül elindulni rajta.

1.nap: Tihany

Az indulás előtt minden nap javallott nyújtani kicsit, hiszen hosszabb távra indulsz. Hidd el, az izmaid megköszönik. 

2.nap: Keszthely

Legyen nálad pót zokni is, és mikor cipőre cseréled a korit, válts zoknit is,
a lábad frissebb lesz és kisebb a lehetősége hólyagok kialakulásának.

2.nap: Fonyód

Igyál és egyél eleget a nap folyamán, még akkor is, ha ez több megállót jelent. Az út mentén nyilvános kutakat is találsz, így lesz hol feltölteni a palackokat.

3.nap: Siófok

A naptej szintén életbevágó, főleg nyáron. Ha leég a vállad, garantáltan nem lesz kedved cipelni a hátizsákot. Vásárolj magas faktorszámú krémeket, hogy megelőzd a bajt és lehetőleg 11:00-14:00 óra közt tarts ebédszünetet. 

4.nap: Balatonfüred

Készíts fényképeket, hiszen az élményeket meg kell örökíteni.  Ha pedig szívesen osztanád meg a tapasztalataidat közösségünkkel, jelöld meg a fényképet a #spineohu hashtaggel, mi pedig megosztjuk azt instagrammunkon. Illetve további tippjeiteket is szívesen fogadjuk, kezdetnek például írjátok meg, hogy hol görkoriztok, gördeszkáztok, bringáztok  vagy rollereztek legszívesebben?