Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű botot sífutáshoz

 

Klasszikus technika

 

A választás alapja, hogy a bot legalább a hónalj magasságáig érjen. Ma ez már attól is függ, hogy hol síelsz. Abban az esetben, ha legyúrt pályán síelsz, a botok lehetnek hosszabbak, a pályán kívüli síelés esetén lehetnek rövidebbek.

  • sífutás legyúrt pályán - a botok szilárdak és könnyűek, ideális esetben a hónalj magasságáig érnek. Figyelembe véve, hogy ilyenkor legyúrt havon síel az ember, a bot kosara lehet kisebb és aerodinamikusabb

  • sífutás pályán kívül - a botok ellenállóbbak, viszont nehezebbek. Választhatsz teleszkópos botot is, melyek hossza állítható - rövidebb hegyre fel, hosszabb hegyről le vagy síkon. A botok kosarának nagyobbnak kell lennie a jobb rugaszkodásért a mélyebb hóban.

Korcsolyás technika

 

Annak érdekében, hogy hatékonyan korcsolyázz, a botoknak elég hosszúnak kell lenniük. Csakis így fogod tudni kihasználni a felső hasi izmok teljesítményét. A botoknak a földtől egészen az állig vagy az ajkak magasságáig kellene érniük (a klasszikustól eltérően, ahol elég ha a hónaljig). A botok hossza ideális esetben a test magasságának 90%-a. A korcsolyás technikához való botok szilárdak és kemények. A kosárkák aszimmetrikusak, speciális fogantyúval és állítható pánttal rendelkeznek.

 

Hogy milyen a tökéletes méret?

 

Fordítsd fel a síbotot, fogd meg pont a kosár alatt. Ha most az alkarod párhuzamos a talajjal, akkor épp megfelelő méretű botot tartasz a kezedben.